Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Komosa ryżowa zapiekana z mozarellą

(7)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
348 kcal / 1 porcję (218 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    159.45 kcal
    7.97%
  • Białko
    8.82 g
    17.64%
  • Węglowod.
    15.09 g
    5.59%
  • Tłuszcze
    7.34 g
    10.49%
  • Błonnik
    1.82 g
    7.28%
  • GDA
    7.97 %
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
  • Przecier pomidorowy - 240g (szklanka)
  • Śmietanka kremowa 30% - 80g (8 łyżek stołowych)
  • Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
  • Mozzarella - 125g (8 ⅓ plastra)
  • Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
  • Sól biała - 3g (6 szczypt)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu.

KROK 2: W rondelku podgrzej przecier pomidorowy, dodaj śmietankę kremówkę, parmezan, pieprz i odrobinę soli. Zdejmi z rondelka, i wymieszaj z ugotowaną komosą. Mozarellę pokrój w cienkie plastry.

KROK 3: Naczynie żaroodporne na zmianę przełóż komosą i mozarellą. Dodaj pomidorki koktajlowe. Całość włóż do piekarnika i zapiekaj ok. 10-15 minut. Gotowe danie wykładaj na talerze i posyp świeżą bazylią.

Smacznego!