40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
345 kcal / 1 porcję (318 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność108.73 kcal5.44%
-
Białko2.79 g5.58%
-
Węglowod.12.55 g4.65%
-
Tłuszcze6.48 g9.26%
-
Błonnik1.72 g6.88%
-
GDA5.44 %
Składniki
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 180g
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Migdały - 30g (30 sztuk)
- Kalafior - 250g
- Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kalafiora pokrój na drobne kawałki i obtocz w oliwie. Dopraw solą i pieprzem i umieść w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 15 minut.
KROK 2: W tym czasie kaszę ugotuj w bulionie według przepisu na opakowaniu.
KROK 3: Do naczynia przełóż ugotowaną kaszę i posyp całość parmezanem. Następnie dodaj upieczonego kalafiora, drobno posiekane migdały i pietruszkę.
Smacznego!
Zobacz także