Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
171 kcal / 1 porcję (101 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    169.30 kcal
    8.47%
  • Białko
    5.39 g
    10.78%
  • Węglowod.
    23.73 g
    8.79%
  • Tłuszcze
    6.86 g
    9.8%
  • Błonnik
    4.44 g
    17.76%
  • GDA
    8.47 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Fasola czerwona, konserwowa - 200g (10 łyżek stołowych)
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 90g
  • Papryka zielona - 70g (½ sztuki)
  • Marchew - 50g
  • Jarmuż - 20g (4 liście)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula dymka - 20g (sztuka)
  • Bułka tarta - 20g (2 ½ łyżki stołowej)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obierz i pokrój na talarki, paprykę w kostkę a dymkę w piórka.

KROK 2: W rondelku rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż dymkę, razem z papryką i marchewką. Następnie dodaj jarmuż i przemieszaj do momentu aż zwiędnie.

KROK 3: Do malaksera wrzuć fasolę, dodaj ugotowaną kaszę perłową, przygotowane warzywa i bułkę tartą. Przypraw solą, pieprzem i kminem według uznania i całość zmiksuj na jednolitą masę.

KROK 4: Z masy formuj burgery i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.

Burgery podawaj na grahamce, razem z zielonym pesto, awokado i rukolą.

Smacznego!

*Wartość kaloryczna dotyczy jedynie kotleta z kaszy jęczmiennej. Cały burger to ok. 520 kcal.