Energetyczne batony z masłem orzechowym i bananem
(2)
40 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
211 kcal / 1 porcję (74 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność285.42 kcal14.27%
-
Białko9.19 g18.38%
-
Węglowod.39.90 g14.78%
-
Tłuszcze11.60 g16.57%
-
Błonnik4.59 g18.36%
-
GDA14.27 %
Składniki
- Banan - 200g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Daktyle, suszone - 100g
- Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)
- Płatki owsiane górskie - 140g (14 łyżek stołowych)
- Kasza gryczana sucha - 80g
- Słonecznik, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
- Dynia, pestki - 40g (4 łyżki stołowe)
- Kardamon mielony - 0.5g (¼ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Daktyle przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut.
KROK 2: Do drugiej miski przełóż banana, jaja i masło orzechowe. Dodaj rozmoczone daktyle i zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe nasiona, kaszę gryczaną, płatki i szczyptę kardamonu i dokładnie wszystko wymieszaj.
KROK 3: Gotową masę wyłóż na pergaminie, do uzyskania ok 2-3 cm grubości. Delikatnie pokrój masę na podłużne prostokąty i piecz w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około 20 minut.
Smacznego!