Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Szpinakowe pancakes z kaszą jaglaną

(13)
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
154 kcal / 1 porcję (150 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    103.10 kcal
    5.16%
  • Białko
    3.20 g
    6.4%
  • Węglowod.
    15.95 g
    5.91%
  • Tłuszcze
    3.54 g
    5.06%
  • Błonnik
    1.63 g
    6.52%
  • GDA
    5.16 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Płatki owsiane górskie - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
  • Szpinak młody - 100g (4 garście)
  • Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
  • Banan - 120g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W młynku do kawy zmiksuj na mąkę kaszę jaglaną i płatki owsiane.

KROK 2: Do dużej miski przesiej mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

KROK 3: Do misy blendera wrzuć umyty szpinak, mleko migdałowe, jajo, olej, syrop klonowy, banana i przyprawy. Zmiksuj dokładnie na gładką masę. Zadbaj, by nie powstały żadne grudki.

KROK 4: Do mokrych, dodaj pozostałe suche składniki i raz jeszcze całość zmiksuj blenderem.

KROK 5: Na rozgrzaną patelnię wylej 1 łyżkę oleju. Smaż średniej wielkości puszyste naleśniki i smaż około 2 minut każdą ze stron.

*Usmażone naleśniki możesz podawać ze świeżymi owocami, polane miodem lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!