Szpinakowe pancakes z kaszą jaglaną
(13)
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
154 kcal / 1 porcję (150 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność103.10 kcal5.16%
-
Białko3.20 g6.4%
-
Węglowod.15.95 g5.91%
-
Tłuszcze3.54 g5.06%
-
Błonnik1.63 g6.52%
-
GDA5.16 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Płatki owsiane górskie - 20g (2 łyżki stołowe)
- Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
- Szpinak młody - 100g (4 garście)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
- Banan - 120g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W młynku do kawy zmiksuj na mąkę kaszę jaglaną i płatki owsiane.
KROK 2: Do dużej miski przesiej mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
KROK 3: Do misy blendera wrzuć umyty szpinak, mleko migdałowe, jajo, olej, syrop klonowy, banana i przyprawy. Zmiksuj dokładnie na gładką masę. Zadbaj, by nie powstały żadne grudki.
KROK 4: Do mokrych, dodaj pozostałe suche składniki i raz jeszcze całość zmiksuj blenderem.
KROK 5: Na rozgrzaną patelnię wylej 1 łyżkę oleju. Smaż średniej wielkości puszyste naleśniki i smaż około 2 minut każdą ze stron.
*Usmażone naleśniki możesz podawać ze świeżymi owocami, polane miodem lub jogurtem naturalnym.
Smacznego!