Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Orzechowe batoniki z dodatkami

(14)
15 minut + czas chłodzenia
9 osób
łatwy
Wartości odżywcze
278 kcal / 1 porcję (54 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    512.16 kcal
    25.61%
  • Białko
    11.10 g
    22.2%
  • Węglowod.
    40.78 g
    15.1%
  • Tłuszcze
    35.52 g
    50.74%
  • Błonnik
    6.26 g
    25.04%
  • GDA
    25.61 %
Składniki
  • Płatki owsiane górskie - 180g (18 łyżek stołowych)
  • Migdały - 50g (50 sztuk)
  • Słonecznik, nasiona - 25g (2 ½ łyżki stołowej)
  • Płatki kokosa - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Masło orzechowe - 120g (6 łyżek stołowych)
  • Olej kokosowy - 30g
  • Syrop klonowy - 40g (8 łyżeczek)
  • Żurawina suszona - 24g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: Na blaszkę wysyp płatki owsiane, pokruszone migdały, nasiona słonecznika i wszystko dokładnie wymieszaj. Wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 8 minut.

KROK 3: Po tym czasie wyjmij suche składniki z piekarnika, dodaj płatki kokosa, ponownie wymieszaj i piecz jeszcze przez około 5 minut, do widocznego zbrązowienia wszystkich produktów.

KROK 4: W międzyczasie, w małym rondelku rozpuść masło orzechowe, olej kokosowy, a pod koniec dodaj syrop klonowy.

KROK 5: Upieczone suche składniki przełóż do miski. Dodaj suszoną żurawinę, rozpuszczone składniki i wszystko wymieszaj do ich całkowitego połączenia się.

KROK 6: Tak przygotowaną masę przełóż do blaszki 20x20cm. Na wierzch połóż papier do pieczenia i przy użyciu szklanki ubijaj do momentu uzyskania zbitej masy.

KROK 7: Blaszkę z ubitą masą wsadź do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie, pokrój ją na 9 kwadratowych batoników.

Smacznego!