Placuszki jęczmienne z twarożkiem i wiśniami
-
Kaloryczność171.94 kcal8.6%
-
Białko9.79 g19.58%
-
Węglowod.28.07 g10.4%
-
Tłuszcze3.33 g4.76%
-
Błonnik1.89 g7.56%
-
GDA8.6 %
- Ser twarogowy półtłusty - 350g (17 ½ łyżki stołowej)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Kasza jęczmienna perłowa sucha - 150g
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- imbir suszony - 1g
- Ksylitol - 42g (6 łyżeczek)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 90g (6 łyżek stołowych)
- Wiśnie bez pestek, mrożone - 250g
- Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
- Mięta świeża - 20g (4 gałązki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Ostudź.
KROK 2: Ser twarogowy wrzuć do sporej miski i rozkrusz go widelcem do uzyskania niejednorodnej, lecz zbitej konsystencji.
KROK 3: Do sera dodaj jaja, ugotowaną i przestudzoną kaszę jęczmienną, cynamon, kardamon, imbir suszony i ksylitol. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
KROK 4: Do masy dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się luźne, lecz dość sprężyste.
KROK 5: Dłońmi obsypanymi mąką formuj z powstałego ciasta średniej wielkości placuszki. Od razu smaż je na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni, około 1,5-2 minuty z każdej strony.
KROK 6: Przygotuj sos wiśniowy: mrożone wiśnie rozmóź, podgrzewając je na przykrytej patelni. Następnie, dodaj miód i smaż owoce dokładnie mieszając bez przykrycia do momentu, aż cała masa zgęstnieje, a z wiśni odparuje nadmiar wody. Na końcu dodaj posiekaną, świeżą miętę.
KROK 7: Racuszki przełóż na talerz i układaj je jeden na drugim. Następnie ich górę polej przygotowanym sosem wiśniowym.
Smacznego!