Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Placuszki jęczmienne z twarożkiem i wiśniami

(8)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
486 kcal / 1 porcję (283 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    171.94 kcal
    8.6%
  • Białko
    9.79 g
    19.58%
  • Węglowod.
    28.07 g
    10.4%
  • Tłuszcze
    3.33 g
    4.76%
  • Błonnik
    1.89 g
    7.56%
  • GDA
    8.6 %
Składniki
  • Ser twarogowy półtłusty - 350g (17 ½ łyżki stołowej)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Kasza jęczmienna perłowa sucha - 150g
  • Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • imbir suszony - 1g
  • Ksylitol - 42g (6 łyżeczek)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 90g (6 łyżek stołowych)
  • Wiśnie bez pestek, mrożone - 250g
  • Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
  • Mięta świeża - 20g (4 gałązki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Ostudź.

KROK 2: Ser twarogowy wrzuć do sporej miski i rozkrusz go widelcem do uzyskania niejednorodnej, lecz zbitej konsystencji.

KROK 3: Do sera dodaj jaja, ugotowaną i przestudzoną kaszę jęczmienną, cynamon, kardamon, imbir suszony i ksylitol. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.

KROK 4: Do masy dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się luźne, lecz dość sprężyste.

KROK 5: Dłońmi obsypanymi mąką formuj z powstałego ciasta średniej wielkości placuszki. Od razu smaż je na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni, około 1,5-2 minuty z każdej strony.

KROK 6: Przygotuj sos wiśniowy: mrożone wiśnie rozmóź, podgrzewając je na przykrytej patelni. Następnie, dodaj miód i smaż owoce dokładnie mieszając bez przykrycia do momentu, aż cała masa zgęstnieje, a z wiśni odparuje nadmiar wody. Na końcu dodaj posiekaną, świeżą miętę.

KROK 7: Racuszki przełóż na talerz i układaj je jeden na drugim. Następnie ich górę polej przygotowanym sosem wiśniowym.

Smacznego!