Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
229 kcal / 1 porcję (181 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    127.00 kcal
    6.35%
  • Białko
    9.43 g
    18.86%
  • Węglowod.
    15.41 g
    5.71%
  • Tłuszcze
    3.29 g
    4.7%
  • Błonnik
    3.48 g
    13.92%
  • GDA
    6.35 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Fasola czerwona, konserwowa - 300g (15 łyżek stołowych)
  • Przecier pomidorowy - 158.4g (⅔ szklanki)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Natka pietruszki siekana - 40g (6 ⅔ łyżeczki)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Mozzarella - 105g (7 plastrów)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mozarellę pokrój na małe kawałki ok. 1x1 cm.

KROK 2: Do dużej miski przesyp fasolę i dokładnie rozgnieć ją widelcem. Dodaj koncentrat pomidorowy, drobno posiekane chilli, natkę pietruszki i bazylię. Dopraw oregano, solą i pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na koniec dorzuć ugotowaną komosę ryżową i dokładnie wymieszaj całość do powstania dość zwartej masy.

KROK 3: Z przygotowanej masy formuj kulki, w środek każdej wciskając 1 kawałek mozarelli. Kulki układaj na pergaminie i piecz ok. 30 minut. W połowie pieczenia obróć każdą z nich na drugą stronę. Delikatnie przekładaj je na talerz, podawaj na ciepło.

Smacznego!