Kotlety a'la mielone z kaszy gryczanej i brokuła
(19)
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
122 kcal / 1 porcję (73 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność167.14 kcal8.36%
-
Białko7.50 g15%
-
Węglowod.27.63 g10.23%
-
Tłuszcze4.63 g6.61%
-
Błonnik4.06 g16.24%
-
GDA8.36 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 100g
- Brokuły - 250g
- Słonecznik, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu produktu.
KROK 2: W międzyczasie zmiel płatki owsiane na mąkę w młynku do kawy.
KROK 3: Brokuł ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
KROK 4: Do misy blendera wsyp ugotowaną kaszę, brokuł, a także ziarna słonecznika. Wszystko dokładnie zmiel na gęstą, dość gładką masę. Następnie do masy dodaj przyprawy i zmielone płatki owsiane i wymieszaj. (Masa musi być gęsta, by łatwiej dało sie ulepić z niej kotlety).
KROK 5: Uformuj z powstałej masy kotlety i układaj je ja wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 15-20 minut.
*Możesz też usmażyć je na patelni, jej dno wykładając papierem do pieczenia.
Smacznego!