Zapiekanka z komosą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
(9)
60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
230 kcal / 1 porcję (144 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność159.49 kcal7.97%
-
Białko10.87 g21.74%
-
Węglowod.11.98 g4.44%
-
Tłuszcze8.29 g11.84%
-
Błonnik2.12 g8.48%
-
GDA7.97 %
Składniki
- Pomidor suszony w oleju - 140g (7 plastrów)
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Szpinak świeży - 100g
- Jaja kurze surowe - 300g (6 sztuk)
- Białko jaja kurzego - 50g (2 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 60g (¼ szklanki)
- Mozzarella - 100g (6 ⅔ plastra)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidory pokrój na kawałki a mozarellę zetrzyj na tarce.
KROK 2: Na patelni rozpuść łyżkę masła i lekko podsmaż ugotowaną kaszę. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Przypraw oregano i bazylią, dodaj też wyciśnięty ząbek czosnku.
KROK 3: Do miski rozbij jaja, dodaj białka, mleko i startą na tarce mozarellę. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Naczynie żaroodporne wyłóż podsmażoną kaszą, dodaj suszone pomidory i wszystko równomiernie przykryj masą jajeczną. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!