-
Kaloryczność230.80 kcal11.54%
-
Białko3.94 g7.88%
-
Węglowod.36.61 g13.56%
-
Tłuszcze7.92 g11.31%
-
Błonnik1.63 g6.52%
-
GDA11.54 %
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Syrop klonowy - 100g (20 łyżeczek)
- Aromat migdałowy - 3g
- Mleko migdałowe - 350g (1 ½ szklanki)
- Olej kokosowy - 50g
- Mąka ryżowa - 50g
- Mąka gryczana - 50g (⅓ szklanki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- Kardamon mielony - 2g (łyżeczka)
- Goździki - 2g (łyżeczka)
- Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
- imbir suszony - 2g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości mleka z dodatkiem aromatu migdałowego i szczypty soli zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Wystudź.
KROK 2: Wszystkie składniki, z wyjątkiem proszku do pieczenia i mąki włóż do misy blendera i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Następnie przełóż masę z powrotem do miski, dodaj do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto do uzyskania zwartej masy o konsystencji kruchego ciasta. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
KROK 3: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą zwilżonej wodą lub tłuszczem dłoni formuj z ciasta małe kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszcz je do kształtu okrągłych ciastek o grubości około 0,5- 1cm. Układaj je w dość sporych odstępach (ciastka jeszcze rosną i powiększą swą objętość).
KROK 4: Tak przygotowane ciasteczka włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 20-25 min. Ciasteczka mają się ładnie zrumienić. Po ostygnięciu twardnieją na wierzchu (więc nie trzymaj ich za długo w piekarniku), a są bardzo miękkie w środku.
Smacznego!