-
Kaloryczność100.61 kcal5.03%
-
Białko3.75 g7.5%
-
Węglowod.14.51 g5.37%
-
Tłuszcze3.83 g5.47%
-
Błonnik2.81 g11.24%
-
GDA5.03 %
- Bakłażan - 720g
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Pomidor - 150g
- Fasola czerwona, konserwowa - 120g (6 łyżek stołowych)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Tahini - 48g (4 łyżki stołowe)
- Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Woda ciepła - 72g (⅓ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bakłażany dokładnie umyj. Następnie poprzecinaj je wzdłuż na dwie połówki. Wydrąż łyżeczką gniazda nasienne i nieco miąższu, by uzyskać miejsce na farsz. (Miąższ odłóż, gdyż przyda się do wykonania farszu).
KROK 2: Natrzyj miąższ bakłażana oliwą z oliwek, a następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórka do góry. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 15-25 minut, aż warzywo nieco zmięknie, a miąższ się lekko zabrązowi.
KROK 3: W międzyczasie, uprzednio podprażona kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.
KROK 4: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wsyp na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną i przepłukaną z zalewy fasolę czerwoną, a także pokrojoną w kosteczkę resztę miąższu bakłażana. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i chili.
KROK 5: Bakłażany wyciągnij z piekarnika, odwróć spowrotem skórą do dołu i ostudź. Kaszę jaglaną dodaj do smażących się na patelni warzyw i dokładnie wymieszaj.
KROK 6: Tak przygotowanym farszem napełnij za pomocą łyżki wszystkie połówki bakłażanów.
KROK 7: Przygotuj sos tahini: Do misy blendera wrzuć tahini, sok z limonki, czosnek, wodę, sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem na gęsty sos.
KROK 8: Polej przygotowanym sosem tahini nafaszerowanego bakłażana. Na koniec całe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!