Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(4)
21.12.2016
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
364 kcal / 1 porcję (362 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    100.61 kcal
    5.03%
  • Białko
    3.75 g
    7.5%
  • Węglowod.
    14.51 g
    5.37%
  • Tłuszcze
    3.83 g
    5.47%
  • Błonnik
    2.81 g
    11.24%
  • GDA
    5.03 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bakłażan - 720g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Pomidor - 150g
  • Fasola czerwona, konserwowa - 120g (6 łyżek stołowych)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Tahini - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Sok z limonki - 6g (2 łyżeczki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Woda ciepła - 72g (⅓ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bakłażany dokładnie umyj. Następnie poprzecinaj je wzdłuż na dwie połówki. Wydrąż łyżeczką gniazda nasienne i nieco miąższu, by uzyskać miejsce na farsz. (Miąższ odłóż, gdyż przyda się do wykonania farszu).

KROK 2: Natrzyj miąższ bakłażana oliwą z oliwek, a następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórka do góry. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 15-25 minut, aż warzywo nieco zmięknie, a miąższ się lekko zabrązowi.

KROK 3: W międzyczasie, uprzednio podprażona kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu.

KROK 4: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wsyp na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną i przepłukaną z zalewy fasolę czerwoną, a także pokrojoną w kosteczkę resztę miąższu bakłażana. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i chili.

KROK 5: Bakłażany wyciągnij z piekarnika, odwróć spowrotem skórą do dołu i ostudź. Kaszę jaglaną dodaj do smażących się na patelni warzyw i dokładnie wymieszaj.

KROK 6: Tak przygotowanym farszem napełnij za pomocą łyżki wszystkie połówki bakłażanów.

KROK 7: Przygotuj sos tahini: Do misy blendera wrzuć tahini, sok z limonki, czosnek, wodę, sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie blenderem na gęsty sos.

KROK 8: Polej przygotowanym sosem tahini nafaszerowanego bakłażana. Na koniec całe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!