Wrap z paprykową ciecierzycą i awokado
-
Kaloryczność147.37 kcal7.37%
-
Białko3.88 g7.76%
-
Węglowod.15.89 g5.89%
-
Tłuszcze8.12 g11.6%
-
Błonnik1.27 g5.08%
-
GDA7.37 %
- Placek tortilli pszennej z dodatkiem siemienia lnianego - 63g (sztuka)
- Ciecierzyca z puszki - 70g (½ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Papryka słodka, wędzona - 3g (1 ½ szczypty)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Awokado - 50g
- Cebula czerwona - 20g (¼ sztuki)
- Pomidor koktajlowy - 120g (6 sztuk)
- Sałata masłowa - 25g (5 liści)
- Hummus tradycyjny z ciecierzycy - 20g
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Sok z limonki - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ciecierzycę opłucz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
KROK 2: Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysyp ciecierzycę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
KROK 3: W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, sałatę poszarp na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a awokado obierz i pokrój w kostkę.
KROK 4: Ciecierzycę wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z wędzoną i ostrą papryką. Wsyp upieczoną ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i ponownie wstaw do piekarnika na 15 minut.
KROK 5: Przygotuj sos. Do małej miski przełóż hummus, dodaj syrop klonowy i wyciśnięty sok z limonki. Całość wymieszaj do połączenia się składników. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, dodaj ciepłą wodę.
KROK 6: Upieczoną z przyprawami ciecierzycę wymij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Skręć temperaturę do 140 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż suchy placek tortilli i wstaw do piekarnika na około 5 minut.
KROK 7: Wyjmij tortillę z piekarnika. Nałóż na nią wszystkie pokrojne składniki, upieczoną ciecierzycę i sos, a następnie zawiń w rulon.
Smacznego!