Muffinki marchewkowo - imbirowe
(62)
50 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (129 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność307.33 kcal15.37%
-
Białko6.85 g13.7%
-
Węglowod.30.92 g11.45%
-
Tłuszcze17.03 g24.33%
-
Błonnik4.82 g19.28%
-
GDA15.37 %
Składniki
- Nasiona chia - 20g (2 łyżki stołowe)
- Woda - 60g (¼ szklanki)
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 240g (2 szklanki)
- Orzechy włoskie tarte - 80g (8 łyżek stołowych)
- imbir suszony - 5g
- Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Olej kokosowy - 75g
- Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
- Mleko migdałowe - 115g (½ szklanki)
- Laska wanilii - 0.8g (½ sztuki)
- Marchew - 100g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nasiona chia wymieszaj z wodą i odstaw na około 5 minut.
KROK 2: Do miski wsyp mąkę orkiszową, tarte orzechy włoskie, mielony imbir, sodę oraz sól i dokładnie wymieszaj.
KROK 3: W małym rondelku podgrzej olej kokosowy. Dodaj miód, mleko migdałowe, chia oraz ziarenka wanilii.
KROK 4: Wlej mokre składniki do miski z suchymi produktami. Delikatnie wymieszaj dokładnie łącząc wszystkie składniki.
KROK 5: Dodaj tartą marchewkę i ponownie wymieszaj.
KROK 6: Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je kolejno przygotowanym ciastem. Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
Smacznego!