Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(16)
15.12.2016
dodaj własny przepis
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
434 kcal / 1 porcję (236 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    184.43 kcal
    9.22%
  • Białko
    7.38 g
    14.76%
  • Węglowod.
    18.52 g
    6.86%
  • Tłuszcze
    10.19 g
    14.56%
  • Błonnik
    1.50 g
    6%
  • GDA
    9.22 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Kuskus izraelski - 130g (¾ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Szpinak młody - 100g (4 garście)
  • Pomidor koktajlowy - 240g (12 sztuk)
  • Mozzarella - 120g (8 plastrów)
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
  • Migdały, płatki - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Ocet balsamiczny - 12g (2 łyżki stołowe)
  • Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W dużym rondu rozgrzej oliwkę z oliwek. Podsmaż na niej kaszę kuskus, ciągle mieszając do momentu, aż nabierze brązowego koloru ok. 4-5 minut. Następnie dodaj 2 szklanki wody ze szczyptą soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj kaszę pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż zmięknie i wchłonie całą wodę. Odstaw do wystudzenia.

KROK 2: W międzyczasie zrób dressing: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, paprykę sól i pieprz do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Migdały podpraż na suchej patelni, aż lekko się zabrązowią.

KROK 3: W dużej misce wymieszaj umyty i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, przekrojone na połówki żółte i czerwone pomidorki koktajlowe, paprykę, mozzarellę pokrojoną w kostkę, migdały, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dodaj kaszę kuskus, a następnie polej wszystko przygotowanym dressingiem. Dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.

*Całość przełóż do ozdobnej salaterki. Schłodź w lodówce.

Smacznego!

Zobacz także
Dorada pieczona z czosnkiem
(12)
Dorada pieczona z czosnkiem
50 minut + czas marynowania
2 osoby
więcej