Korzenne gofry z jabłkami
(4)
30 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
299 kcal / 1 porcję (237 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność126.22 kcal6.31%
-
Białko5.20 g10.4%
-
Węglowod.20.10 g7.44%
-
Tłuszcze3.10 g4.43%
-
Błonnik1.88 g7.52%
-
GDA6.31 %
Składniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
- Mąka jaglana - 140g (szklanka)
- Soda oczyszczona - 4g (1 ⅓ szczypty)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 6g (1 ½ łyżeczki)
- imbir suszony - 2.5g
- Sól biała - 2.5g (5 szczypt)
- Cukier brązowy - 20g (4 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Jabłko - 450g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą i mąkę jaglaną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sól i łyżkę cukru. W osobnej misce ubij jaja z mlekiem.
KROK 2: Mokre składniki dodaj do suchych, dodaj olej i całość wymieszaj do połączenia składników. Odstaw na kilka minut.
KROK 3: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj jabłka, dużą szczyptę cynamonu i łyżkę brązowego cukru. Wymieszaj całość i podsmażaj ok. 8-10 do momentu, aż jabłka będą delikatne, lecz nie rozgotowane.
KROK 4: Masę na gofry nakładaj do gofrownicy i piecz kilka minut z obu stron. Upieczone gofry wykładaj na talerz i wierzch udekoruj podsmażonymi jabłkami.
Smacznego!