Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
425 kcal / 1 porcję (250 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    170.07 kcal
    8.5%
  • Białko
    4.58 g
    9.16%
  • Węglowod.
    24.26 g
    8.99%
  • Tłuszcze
    5.78 g
    8.26%
  • Błonnik
    2.61 g
    10.44%
  • GDA
    8.5 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 150g (1 ¼ szklanki)
  • Kaszka kukurydziana surowa - 85g (½ szklanki)
  • Sól biała - 2g (4 szczypty)
  • Sezam, nasiona - 10g (łyżka stołowa)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
  • Sok pomarańczowy - 230g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Skórka z pomarańczy - 5g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, kaszkę kukurydzianą, sól, sezam i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mleko i sok, dodaj też startą skórkę z pomarańczy.

KROK 2: Mokre składniki wlej do suchych i dokładnie wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Odstaw na 10 minut.

KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej olej. Porcję ciasta nabieraj łyżką i smaż okrągłe placuszki. Kiedy na powierzchni placków zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, przełóż je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.

KROK 4: Placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układaj jeden na drugim i posyp odrobiną sezamu. Obok ułóż przygotowane cząstki pomarańczy.


Smacznego!

Zobacz także
Śledzie pod piernikowo-orzechową pierzynką
(14)
Śledzie pod piernikowo-orzechową pierzynką
40 minut + czas marynowania
4 osoby
więcej
Szarlotta jaglana
(5)
Szarlotta jaglana
20 minut + czas pieczenia
10 osób
więcej