-
Kaloryczność68.30 kcal3.42%
-
Białko2.95 g5.9%
-
Węglowod.11.51 g4.26%
-
Tłuszcze2.16 g3.09%
-
Błonnik1.90 g7.6%
-
GDA3.42 %
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula dymka - 80g (4 sztuki)
- Pieczarki - 300g (15 sztuk)
- Rozmaryn suszony - 6g (2 łyżeczki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Sos sojowy - 15g (3 łyżeczki)
- Wywar warzywny - 300g (1 ¼ szklanki)
- Skrobia kukurydziana - 5g (½ łyżki stołowej)
- Jarmuż - 40g (8 liści)
- Pieprz czarny - 5g (5 szczypt)
- Sól biała - 3g (6 szczypt)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przesyp do garnka i podpraż ją lekko na średnim ogniu. Następnie dodaj szklankę wody i szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i gotuj ok. 15-20 minut aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę przemieszaj i odstaw na kilka minut.
KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną dymkę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż ok. 12-15 minut. Dopraw rozmarynem, sosem sojowym i podsmażaj jeszcze kilka minut.
KROK 3: W miseczce wymieszaj gorący wywar i odrobinę skrobi kukurydzianej. Zalej nim pieczarki, dodaj pokrojony drobno jarmuż i gotuj kilka minut aż całość lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 4: Kaszę jaglaną wyłóż na talerz i polej gorącym sosem grzybowym.
Smacznego!