Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Chrupiące kotlety z brukselki

(1)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
368 kcal / 1 porcję (299 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    123.01 kcal
    6.15%
  • Białko
    5.10 g
    10.2%
  • Węglowod.
    11.75 g
    4.35%
  • Tłuszcze
    8.06 g
    11.51%
  • Błonnik
    4.11 g
    16.44%
  • GDA
    6.15 %
Składniki
  • Brukselka - 400g
  • Cebula dymka - 60g (3 sztuki)
  • Kasza jaglana sucha - 40g
  • Sól biała - 3g (6 szczypt)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na patelni a następnie zmiel na mąkę*. Brukselkę posiekaj na cieniutkie paseczki a cebulkę w kostkę, wszystko przełóż do miski.

KROK 2: Do brukselki wbij jajo, dodaj rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut.

KROK 43: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Masę nabieraj łyżką i wykładaj na patelnię, formując kotlety. Każdy z nich smaż kilka minut z obu stron. Następnie odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Smacznego!

*Możesz użyć gotowej mąki jaglanej, w takiej samej ilości co kaszy.