Czekoladowe kulki z awokado
(16)
15 minut + schładzanie w lodówce
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
382 kcal / 1 porcję (111 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność343.91 kcal17.2%
-
Białko8.94 g17.88%
-
Węglowod.26.61 g9.86%
-
Tłuszcze23.37 g33.39%
-
Błonnik2.73 g10.92%
-
GDA17.2 %
Składniki
- Awokado - 140g
- Czekolada gorzka - 100g
- Ser twarogowy chudy - 80g (4 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Kakao 16%, proszek - 50g (5 łyżek stołowych)
- Masło orzechowe - 40g (2 łyżki stołowe)
- Olej kokosowy - 10g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Awokado przekrój na pół i wydrąż miaższ.
KROK 2: Czekoladę połam drobno i rozpuść z dodatkiem oleju kokosowego w kąpieli wodnej.
KROK 3: Następnie w pojemniku blendera połącz awokado, rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, twaróg, masło orzechowe, miód i kakao. Zblenduj całość na gładką masę.
KROK 4: Masę przełóż do pojemniczka i wstawić do lodówki. Mocno schłodzić przez około 30 - 60 minut.
KROK 5: Kiedy masa stężeje wyciągnij ją z lodówki i przy pomocy łyżeczki uformuj niewielkie kulki.
Następnie obtocz je w kakao. Przełoż na talerz do papilotek i ponownie schłódź w lodówce.
Smacznego!