Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
6 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
349 kcal / 1 porcję (398 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    87.78 kcal
    4.39%
  • Białko
    4.49 g
    8.98%
  • Węglowod.
    10.18 g
    3.77%
  • Tłuszcze
    4.04 g
    5.77%
  • Błonnik
    1.91 g
    7.64%
  • GDA
    4.39 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 140g
  • Cukinia - 500g
  • Marchew - 500g
  • Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
  • Kukurydza, konserwowa - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
  • Oliwki zielone marynowane, konserwowe - 50g (20 sztuk)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Ser Feta - 270g (5 ½ porcji)
  • Cebula dymka - 60g (3 sztuki)
  • Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew pokrój w plasterki i podgotuj w lekko osolonej wodzie, na półtwardo. Jaja ubij z mlekiem.

KROK 2: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, dodaj cukinię i paprykę i podsmażaj ok. 5-8 minut. Następnie dodaj 1,5 szklanki wody, kaszę jaglaną i całość duś na średnim ogniu co najmniej 10 minut, do miękkości kaszy. Po tym dodaj marchew, kukurydzę, oliwki i przyprawy według uznania.

KROK 3: Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i wyłóż mieszanką z warzyw i kaszy. Na wierzch pokrusz ser feta i wylej masą jajeczną. Zapiekaj ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego!