Sałatka z kaszą gryczaną, cieciorką i kolendrą
(3)
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
496 kcal / 1 porcję (315 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność157.27 kcal7.86%
-
Białko5.06 g10.12%
-
Węglowod.28.36 g10.5%
-
Tłuszcze3.65 g5.21%
-
Błonnik2.77 g11.08%
-
GDA7.86 %
Składniki
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 240g (1 ¼ szklanki)
- Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
- Ogórek gruntowy - 140g (4 sztuki)
- Pomidor koktajlowy - 160g (8 sztuk)
- Kolendra swieża - 15g (pęczek)
- Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
- Cytryna - 80g (8 plastrów)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Morele suszone - 70g (7 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Zostawić do ostudzenia.
KROK 2: Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, kolendrę posiekać a morele i pomidorki przekroić wzdłuż.
KROK 3: Do naczynia przełożyć ugotowaną kaszę, dodać posiekane składniki i odsączoną cieciorkę.
KROK 4: Sałatkę dokładnie wymieszać i polać mieszanką oliwy, soku z cytryny i soli.
Smacznego!