Pieczona jagła z owocami i orzechami
(2)
15 minut + czas pieczenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
399 kcal / 1 porcję (355 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność112.33 kcal5.62%
-
Białko4.60 g9.2%
-
Węglowod.16.63 g6.16%
-
Tłuszcze4.04 g5.77%
-
Błonnik2.60 g10.4%
-
GDA5.62 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 30g
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.3g (½ szczypty)
- Maliny - 60g (½ szklanki)
- Borówki amerykańskie - 70g (½ szklanki)
- Wiórki kokosowe - 6g (łyżka stołowa)
- Migdały - 4g (4 sztuki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.
KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce, następnie orzechy i wiórki kokosowe.
KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i miód. Wylej całą mieszanię do małego, ceramicznego naczynka. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.
KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.
*Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.
Smacznego!