Duża amarantusanka z jagodami i granatem
(2)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
649 kcal / 1 porcję (650 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność99.82 kcal4.99%
-
Białko3.62 g7.24%
-
Węglowod.17.25 g6.39%
-
Tłuszcze1.98 g2.83%
-
Błonnik2.58 g10.32%
-
GDA4.99 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 60g (⅓ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 360g (1 ½ szklanki)
- Jagody, mrożone - 100g
- Miód pszczeli - 30g (2 ½ łyżeczki)
- Granat - 100g (sztuka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Amarantus wsyp do jeszcze zimnego mleka i od chwili wrzenia gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasumieszając przez 15-20 minut, aż wchłonie mleko prawie całkowicie.
KROK 2: Pod koniec gotowania na patelnię wrzuć świeże lubmrożone jagody i podgrzewaj je do momentu, aż puszczą sok (ok. 2 min).
KROK 3: Dodaj miód i wymieszaj do roztopienia. Amarantusankę przekłóż do miseczki, polej jagodami i posyp ziarenkami granatu.
Smacznego!