Amarantusanka z jagodami i granatem
(1)
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
394 kcal / 1 porcję (412 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność95.70 kcal4.79%
-
Białko3.74 g7.48%
-
Węglowod.15.94 g5.9%
-
Tłuszcze2.04 g2.91%
-
Błonnik2.58 g10.32%
-
GDA4.79 %
Składniki
- Amarantus, surowy - 40g (¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
- Jagody, mrożone - 70g
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Granat - 50g (½ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Amarantus wsyp do jeszcze zimnego mleka i od chwili wrzenia gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasumieszając przez 15-20 minut, aż wchłonie mleko prawie całkowicie.
KROK 2: Pod koniec gotowania na patelnię wrzuć świeże lub mrożone jagody i podgrzewaj je do momentu, aż puszczą sok (ok. 2 min).
KROK 3: Dodaj miód i wymieszaj do roztopienia. Amarantusankę przekłóż do miseczki, polej jagodami i posyp ziarenkami granatu.
Smacznego!