Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
10.10.2016
dodaj własny przepis
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
264 kcal / 1 porcję (296 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    89.35 kcal
    4.47%
  • Białko
    5.11 g
    10.22%
  • Węglowod.
    5.13 g
    1.9%
  • Tłuszcze
    6.02 g
    8.6%
  • Błonnik
    1.40 g
    5.6%
  • GDA
    4.47 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200g
  • Curry - 9g (3 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
  • Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
  • Fasolka szparagowa zielona, gotowana - 100g
  • Mleczko kokosowe - 300g (30 łyżek stołowych)
  • Szpinak młody - 50g (2 garście)

Sposób przyrządzenia

KROK 1:Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Przypraw pieprzem, curry, słodką i ostrą papryką oraz gałką muszkatołową. Obierz i posiekaj w piórka cebulę, obierz czosnek. Paprykę umyj i pokrój w średnią kostkę.

KROK 2: Umyj, obierz i ugotuj fasolkę szparagową do miękkości. (Jeśli używasz mrożonego produktu, rozmroź go na parze lub w gotującej się wodzie).

KROK 3: Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju i dodaj kurczaka. Smaż na dość dużym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę, paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 3-5 minut.

KROK 4: Następnie dodaj mleczko kokosowe, dorowadź do wrzenia i dodaj fasolę szparagową. Wymieszaj. Na wierzch połóż świeże liście szpinaku i przykryj pokrywką. Duś przez około 6-10 minut na wolnym ogniu. Pod sam koniec przypraw jeszcze pieprzem.

*Podawaj z ryżem brązowym lub dzikim.

Smacznego!