Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(32)
07.10.2016
dodaj własny przepis
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (156 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    135.17 kcal
    6.76%
  • Białko
    3.45 g
    6.9%
  • Węglowod.
    18.97 g
    7.03%
  • Tłuszcze
    5.30 g
    7.57%
  • Błonnik
    2.36 g
    9.44%
  • GDA
    6.76 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Tahini - 12g (łyżka stołowa)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Bataty obierz, umyj i pokrój na drobniejsze kawałki. Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ją do piekarnika na około 20 minut i piecz do momentu aż bataty będą miękkie.

KROK 2: Po upieczeniu ziemniaki ostrudź, następnie włóż je do misy blendera. Dodaj do nich ząbek czosnku, sok z cytryny, przelukaną z zalewy cieciorkę, oliwę z oliwek i tahini. Zblenduj całość na gładką masę.

*Podawaj z pełnoziarnistym chrupkim chlebem lub z waflami ryżowymi.

Smacznego!