Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
313 kcal / 1 porcję (324 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    96.50 kcal
    4.83%
  • Białko
    3.53 g
    7.06%
  • Węglowod.
    12.86 g
    4.76%
  • Tłuszcze
    4.25 g
    6.07%
  • Błonnik
    1.93 g
    7.72%
  • GDA
    4.83 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Woda - 500g (2 ¼ szklanki)
  • Kasza gryczana sucha - 180g
  • Rzodkiewka - 60g (4 sztuki)
  • Marchew - 80g
  • Sałata lodowa - 40g (liść)
  • Cytryna - 80g (8 plastrów)
  • Awokado - 220g
  • Ser Gouda - 50g (2 plastry)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Natka pietruszki pęczek - 9g (½ pęczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj naleśniki: Do miski wsyp opłukaną kaszę gryczaną, dodaj 1 szklankę zimnej wody i wstaw do lodówki na cała noc do namoczenia.

KROK 2: Następnego dnia dodaj resztę wody, szczyptę soli i zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej wody. Naleśniki zmaż z dwóch stron.

KROK 3: Rzodkiewkę, sałatę i marchew umyj. Marchew obierz i razem z rzodkiewką potnij na cienkie plasterki (najlepiej sprawdzi się obieraczka do warzyw). Ser zetrzyj na tarce.

KROK 4: Z awokado wydrąż miąższ i przełóż do miski, dodaj jogurt i sok z cytryny. Dodaj bardzo drobno posiekaną pietruszkę.

KROK 5: Naleśnika połóż na talerzu, posmaruj pastą awokado, wyłóż marchew, rzodkiewkę, sałatę i posyp wszystko serem i pietruszką. Naleśniki zawiń w rulon i pokrój na ok. 4 cm kawałki.


Smacznego!

Wskazówki:

Podczas smażenia naleśników, przed każdą porcją dokładnie zamieszaj ciasto.

Zobacz także