Chleb owsiany z siemieniem lnianym
(17)
100 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
285 kcal / 1 porcję (160 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność178.48 kcal8.92%
-
Białko10.27 g20.54%
-
Węglowod.16.11 g5.97%
-
Tłuszcze9.63 g13.76%
-
Błonnik4.70 g18.8%
-
GDA8.92 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Otręby pszenne - 32g (8 łyżek stołowych)
- Płatki owsiane górskie - 80g (8 łyżek stołowych)
- Siemię lniane - 40g (4 łyżki stołowe)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Serek naturalny - 250g (10 łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Żółtka oddziel od białek. Ubij je na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodaj żółtka i dalej ubijaj.
KROK 2: Następnie dodaj pozostałe składniki delikatnie wmieszając sie w strukturę piany. Nie miksuj ich, a jedynie mieszaj łyżką lub szpatułką.
KROK 3: Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 60-80 minut.
*Upieczony chleb przechowuj w lodówce.
Smacznego!