Szakszuka
-
Kaloryczność73.06 kcal3.65%
-
Białko4.66 g9.32%
-
Węglowod.4.54 g1.68%
-
Tłuszcze4.32 g6.17%
-
Błonnik0.42 g1.68%
-
GDA3.65 %
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Pomidory w puszce - 400g (puszka)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się już zeszkli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki.
KROK 2: Smaż pomidory około 10 minut na średnim ogniu, by zredukować ilość wody. Przypraw je do smaku pieprzem, kminkiem oraz suszoną bazylią.
KROK 3: Kiedy masa pomidorowa będzie intensywnie bulgotać zmiejsz ogień, zrób 4 delikatne zagłębienia i wybij do nich jaja. Całą patelnię przykryj pokrywką i duś do momentu, aż jaja się zetną. W miedzy czasie mieszaj delikatnie masę pomidorową tak, by nie naruszyć struktury jaj.
KROK 4: Pod koniec gotowania posyp wierzch potrawy dropno posiekanym szczypiorkiem.
*Danie to w tradycyjny sposób spożywa się prosto z patelni z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa.
Smacznego!