Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Szakszuka

(19)
20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
267 kcal / 1 porcję (365 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    73.06 kcal
    3.65%
  • Białko
    4.66 g
    9.32%
  • Węglowod.
    4.54 g
    1.68%
  • Tłuszcze
    4.32 g
    6.17%
  • Błonnik
    0.42 g
    1.68%
  • GDA
    3.65 %
Składniki
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Pomidory w puszce - 400g (puszka)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się już zeszkli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki.

KROK 2: Smaż pomidory około 10 minut na średnim ogniu, by zredukować ilość wody. Przypraw je do smaku pieprzem, kminkiem oraz suszoną bazylią.

KROK 3: Kiedy masa pomidorowa będzie intensywnie bulgotać zmiejsz ogień, zrób 4 delikatne zagłębienia i wybij do nich jaja. Całą patelnię przykryj pokrywką i duś do momentu, aż jaja się zetną. W miedzy czasie mieszaj delikatnie masę pomidorową tak, by nie naruszyć struktury jaj.

KROK 4: Pod koniec gotowania posyp wierzch potrawy dropno posiekanym szczypiorkiem.

*Danie to w tradycyjny sposób spożywa się prosto z patelni z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa.

Smacznego!