Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Chlebek dyniowy z miodem i orzechami

(7)
90 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
277 kcal / 1 porcję (109 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    253.91 kcal
    12.7%
  • Białko
    5.72 g
    11.44%
  • Węglowod.
    25.99 g
    9.63%
  • Tłuszcze
    14.90 g
    21.29%
  • Błonnik
    2.99 g
    11.96%
  • GDA
    12.7 %
Składniki
  • Dynia - 350g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 200g (13 ⅓ łyżki stołowej)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
  • Kardamon mielony - 0.5g (¼ łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
  • Imbir korzeń - 5g
  • Orzechy włoskie tarte - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Skórka z pomarańczy - 15g (3 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Dynię pokrój na małe kawałki, połóż na blaszce wyłóżonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Piecz przez około 30 minut do miękkości.

KROK 2: Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika, oddziel miąższ od skórki i zmiksuj przy użyciu blendera.

KROK 3: Tak przygotowane puree dyniowe połącz z jajkami, olejem oraz miodem.

KROK 4: W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rozdrobnione orzechy, skórkę z pomarańczy, rodzynki, starty imbir oraz resztę przypraw.

KROK 5: Do zmiksowanej dyni powoli dodawaj suche składniki, cały czas mieszając, aż do ich całkowitego połączenia.

KROK 6: Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika ustawionego na 190°C na 40-50 minut (do momentu suchego patyczka).

Smacznego!