Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Śliwki pod jaglaną kruszonką

(6)
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
247 kcal / 1 porcję (166 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    148.47 kcal
    7.42%
  • Białko
    2.61 g
    5.22%
  • Węglowod.
    22.33 g
    8.27%
  • Tłuszcze
    6.28 g
    8.97%
  • Błonnik
    2.10 g
    8.4%
  • GDA
    7.42 %
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 15g (łyżka stołowa)
  • Śliwki - 500g
  • Płatki owsiane górskie - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Cukier brązowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
  • Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Przełóż na talerz, przemieszaj i odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Śliwki umyj, wysusz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła i wyłóż śliwkami.

KROK 3: Ugotowaną kaszę zmieszaj z mąką, masłem, płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami. Całość rozsyp na śliwkach, do powstania "kruszonki".

KROK 4: Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut do zarumienienia.

Smacznego!