Śliwki pod jaglaną kruszonką
(6)
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
247 kcal / 1 porcję (166 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność148.47 kcal7.42%
-
Białko2.61 g5.22%
-
Węglowod.22.33 g8.27%
-
Tłuszcze6.28 g8.97%
-
Błonnik2.10 g8.4%
-
GDA7.42 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 15g (łyżka stołowa)
- Śliwki - 500g
- Płatki owsiane górskie - 30g (3 łyżki stołowe)
- Cukier brązowy - 20g (4 łyżeczki)
- Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
- Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Przełóż na talerz, przemieszaj i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Śliwki umyj, wysusz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła i wyłóż śliwkami.
KROK 3: Ugotowaną kaszę zmieszaj z mąką, masłem, płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami. Całość rozsyp na śliwkach, do powstania "kruszonki".
KROK 4: Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut do zarumienienia.
Smacznego!