Domowa tortilla z kaszy kukurydzianej
(1)
20 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
142 kcal / 1 porcję (63 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność227.59 kcal11.38%
-
Białko4.93 g9.86%
-
Węglowod.45.08 g16.7%
-
Tłuszcze4.00 g5.71%
-
Błonnik2.96 g11.84%
-
GDA11.38 %
Składniki
- Mąka kukurydziana - 200g (13 ⅓ łyżki stołowej)
- Kaszka kukurydziana surowa - 50g (¼ szklanki)
- Mąka pszenna, typ 550 - 200g (1 ½ szklanki)
- Woda - 275g (1 ¼ szklanki)
- Sól biała - 5g (10 szczypt)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do naczynia przesiej mąki, dodaj kaszę i sól, wymieszaj i dolej oliwę. Następnie stopniowo zagniataj, dolewając wodę tak, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby nie wyschło.
KROK 2: Z ciasta odrywaj spore porcje i cienko je rozwałkuj, w trakcie posypując placek mąką. Następnie strzep jej nadmiar. Placki podpiekaj bez tłuszczu, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Smacznego!