Zapiekanka a'la pasterska z indykiem
-
Kaloryczność91.69 kcal4.58%
-
Białko7.32 g14.64%
-
Węglowod.5.69 g2.11%
-
Tłuszcze4.81 g6.87%
-
Błonnik0.90 g3.6%
-
GDA4.58 %
- Ziemniaki - 450g (6 sztuk)
- Marchew - 200g
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 20g (¼ szklanki)
- Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Marchew - 100g
- Cukinia - 250g
- Mięso mielone z indyka - 1045g (10 ½ porcji)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Pomidory w puszce - 480g (1 ¼ puszki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Marchewki i ziemniaki myj i obierz. Ziemniaki przekrój na połówki, marchewki w większe kawałki. Ugotuj w garnku na parze - na dole w wodzie ziemniaki a na górze w wkładce marchewkę ok 20 minut.
KROK 2: W tym czasie przygotuj środek zamiekanki: marchewkę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę (cukinii nie obieraj). Cebulę posiekaj w kosteczkę i delikatnie ją podsmaż na oliwie. Dodaj posiekany drobno czosnek i marchewkę, podsmaż około 5-7 minut.
KROK 3: Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut, po tym czasie dodaj mięso. Smaż razem, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, żeby nie było zbite. W razie potrzeby jak będzie za dużo wody na patelni to odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano i dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory i dobrze wszystko raz jeszcze wymieszaj chwilę podsmażając.
KROK 4: Przełóż do formy do zapiekania. Ugotowane, gorące ziemniaki przełóż do miski, dodaj 1 łyżkę masła i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj 2 łyżki mleka i zmiksuj całość z odrobiną soli i pieprzu. To samo zrób z marchewką, zamiast mleka dodaj koperek i zmiksuj.
KROK 5: Pure z marchewki i ziemniaków ułóż naprzemiennie na zapiekance i wyrównaj widelcem. Piecz w piekarniku 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!