Bardzo zielony pudding chia z malinami
(20)
5 minut + czas chłodzenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
374 kcal / 1 porcję (273 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność137.08 kcal6.85%
-
Białko6.84 g13.68%
-
Węglowod.11.50 g4.26%
-
Tłuszcze6.53 g9.33%
-
Błonnik8.02 g32.08%
-
GDA6.85 %
Składniki
- Nasiona chia - 90g (9 łyżek stołowych)
- Szpinak młody - 50g (2 garście)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 300g (12 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Musli z owocami suszonymi - 40g (4 łyżki stołowe)
- Maliny - 60g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę umyty, świeży szpinak oraz jogurt naturalny. Dodaj cynamon oraz aromat waniliowy.
KROK 2: Następnie wsyp do blendera nasiona chia. Zmiksuj je znowu po to, by zniszczyć nieco nasiona i ułatwić tworzenie się gęstego puddingu. Masę przelej do średniej miski i wstaw do lodówki na całą noc.
KROK 3: Po tym czasie przelej zieloną masę do dość wysokich i szerokich szklanek. Na górze umieść granolę z suszonymi owocami (najlepiej domowej roboty) oraz świeże maliny.
*Można wykorzystać dowolne, ulubione owoce sezonowe.
Smacznego!