Lody jaglane z mango
(3)
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
321 kcal / 1 porcję (131 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność244.80 kcal12.24%
-
Białko4.45 g8.9%
-
Węglowod.28.81 g10.67%
-
Tłuszcze13.36 g19.09%
-
Błonnik2.35 g9.4%
-
GDA12.24 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 60g
- Mleczko kokosowe - 120g (½ szklanki)
- Mango - 50g (¼ sztuki)
- Wiórki kokosowe - 10g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Migdały - 10g (10 sztuk)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę przelej gorącą wodą, dokładnie wypłucz a następnie ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Zostaw do ostudzenia, kasza musi być zupełnie zimna.
KROK 2: Do dużej miski przełóż ostudzoną kaszę, mleko kokosowe, mango, wiórki kokosowe oraz miód. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę i wstaw do zamrażarki. Masę mieszaj co pół godziny, aby uzyskać jak najbardziej puszystą konsystencję. Schładzaj ok. 60-120 minut.
KROK 3: Gotowe lody możesz posypać migdałami.
*Jeżeli lody zmrożą się za bardzo, wystarczy lekko je rozmrozić i zblenderować przed podaniem.