Chrupiące krakersy z kaszą gryczaną
-
Kaloryczność317.96 kcal15.9%
-
Białko14.39 g28.78%
-
Węglowod.23.88 g8.84%
-
Tłuszcze18.93 g27.04%
-
Błonnik7.81 g31.24%
-
GDA15.9 %
- Kasza gryczana sucha - 85g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 125g (½ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Sól biała - 3.5g (7 szczypt)
- Siemię lniane - 70g (7 łyżek stołowych)
- Słonecznik, nasiona - 70g (7 łyżek stołowych)
- Sezam, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę gryczaną zmiel na mąkę w młynku do kawy lub blenderze o mocnych ostrzach*.
KROK 2: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
KROK 3: Sezam i nasiona słonecznika praż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj żeby ich nie przypalić. Odstaw na chwilę aby wystygły.
KROK 4: Do dużej miski wsyp mąkę z kaszy i sól, wlej mleko i wbij jajo. Dodaj uprażone wcześniej nasiona, a także siemię, amarantus i suszone zioła prowansalskie**.
KROK 5: Masę dokładnie wymieszaj, przełóż na pergamin, przykryj folią lub drugim kawałkiem pergaminu i bardzo cieniutko rozwałkuj (ok. 2 mm grubości). Zdejmij wierzchnią folię i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na ok. 5-6 minut (masa ma się wysuszyć, lecz uważaj, żeby się nie przypaliła). Podpieczoną masę wyjmij, pokrój na prostokąty i z powrotem podpiecz do zarumienienia.
*Możesz również użyć gotowej mąki z kaszy gryczanej.
**Zamiast ziół możesz wykorzystać np. suszony czosnek lub rozmaryn.