-
Kaloryczność137.64 kcal6.88%
-
Białko6.87 g13.74%
-
Węglowod.20.41 g7.56%
-
Tłuszcze4.25 g6.07%
-
Błonnik2.70 g10.8%
-
GDA6.88 %
- Kasza jaglana sucha - 200g
- Por obrany - 60g
- Brokuły - 120g
- Brukselka - 150g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
- Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę przepłucz na drobnym sicie pod bieżącą wodą, a następnie przelej ją wrzątkiem. W płaskim garnku zagotuj 2 szklanki wody. Do wody wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyłącz ogień i zdejmij pokrywkę na kilka minut, by kasza nieco odparowała.
KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Obierz brukselkę z wierzchnich listków i pokrój na grube plasterki. Pora pokrój na grube plastry, a brokuły umyj i pokrój w średniej wielkości różyczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej wszystkie warzywa. (Warzywa nie muszą całkiem zmięknąć - chodzi o to, by nabrały lekko złotego koloru i uwolniły aromat).
KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażonymi warzywami. Dopraw je solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, chili, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Do masy dodaj drobno posiekany pęczek natki pietruszki. Następnie wbij trzy jajka. Całość dokładnie wymieszaj do momentu połączenia składników.
KROK 4: Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj dobrze masłem. Przełóż masę do formy i wyrównaj powierzchnię.
KROK 5: Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.
*Do zapiekanki idealnie smakuje lekki dip z jogurtu, natki pietruszki i czosnku oraz delikatny sos pomidorowy.
Smacznego!