Deser jaglany z czekoladowo-kokosową nutą
-
Kaloryczność163.06 kcal8.15%
-
Białko3.31 g6.62%
-
Węglowod.17.35 g6.43%
-
Tłuszcze10.42 g14.89%
-
Błonnik3.20 g12.8%
-
GDA8.15 %
- Maliny - 180g (1 ½ szklanki)
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 720g (3 szklanki)
- Woda ciepła - 480g (2 szklanki)
- Wiórki kokosowe - 200g (33 ⅓ łyżki stołowej)
- Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
- Czekolada gorzka - 100g
- Olej kokosowy - 20g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę dokładnie wypłukaj dokładnie na sicie i zalej 2 szklankami mleka oraz 2 szklankami wody. Gotuj, do momentu aż kasza się rozgotuje (około 20 minut).
KROK 2: Pod koniec gotowania dodaj do kaszy miód (lub syrop klonowy) i dodaj wiórki kokosowe oraz jeszcze 1 szklankę mleka.
KROK 3: Zagotuj mały rondelek z wodą. Postaw nad wrzącym roztworem metalową miseczkę tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody. Wrzuć do miseczki połamaną na kostki czekoladę, wrzuć do małego garnka, dodaj olej kokosowy i podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Kaszę z wiórkami kokosowymi zblenduj dokładnie.
KROK 4: Nakładaj deser na dno słoików najpierw zblendowane maliny bez dodatku cukru, a następnie na zmianę białe warstwy kaszy z roztopioną czekoladą. Samą górę słoika polej roztopioną czekoladą. Przyozdób górę deseru połamanymi kawałkami czekolady i listkiem mięty.
*Po ostygnięciu wstaw do lodówki.
Smacznego!