Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną i makrelą
(3)
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
158 kcal / 1 porcję (122 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność129.05 kcal6.45%
-
Białko7.18 g14.36%
-
Węglowod.17.28 g6.4%
-
Tłuszcze3.90 g5.57%
-
Błonnik1.11 g4.44%
-
GDA6.45 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Makrela, wędzona - 100g (⅔ sztuki)
- Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1.5g (3 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Ketchup - 32g (4 łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz na durszlaku zimną wodą. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i dodaj kaszę, a następnie gotuj ją na małym ogniu, aż całkowicie wchłonie wodę.
KROK 2: Ugotowaną kaszę lekko przestudź, dodaj do niej rozdrobnione mięso z makreli wraz z sosem pomidorowym i kawałkami pomiorów z puszki, dodaj również ketchup i całość dokładnie zblenduj.
KROK 3: Pastę dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą i schłódź w lodówce.
Smacznego!