-
Kaloryczność295.57 kcal14.78%
-
Białko11.43 g22.86%
-
Węglowod.26.29 g9.74%
-
Tłuszcze17.44 g24.91%
-
Błonnik6.99 g27.96%
-
GDA14.78 %
- Ciecierzyca, nasiona suche - 200g (szklanka)
- Tahini - 50g (4 ¼ łyżki stołowej)
- Woda mineralna niegazowana - 120g (½ szklanki)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
- Pomidor suszony - 14g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
- Ogórek gruntowy - 17.5g (½ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc (około 10h). Następnego dnia przepłucz ją zimną wodą i ugotuj na miękko. Ciecierzyca powinna gotować się około 40-60 minut. Kiedy jest idealnie ugotowana, pojedyncze ziarno z łatwością rozpada się w palcach. Odsącz ją, wypłucz w zimnej wodzie i przesyp do blendera kielichowego.
KROK 2: Do cieciorki dodaj także tahinę, czosnek i sok z cytryny. Zacznij całość blendować (około 2 minuty). Następnie dodaj wodę i całość miksuj około 3-4 minuty. Na koniec dodaj oliwę. Dopraw solą do smaku.
KROK 3: Przełóż hummus do głębokiego talerza. Na około utworzonej przez hummus górki wysyp podprażone pestki dyni i skłonecznika, posiekane suszone pomidory oraz pokrojone w kostkę i paprykę czerwoną.
*Podawaj z kromkami domowego pieczywa.
Smacznego!