Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(10)
22.07.2016
dodaj własny przepis
60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
359 kcal / 1 porcję (156 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    229.91 kcal
    11.5%
  • Białko
    5.58 g
    11.16%
  • Węglowod.
    38.64 g
    14.31%
  • Tłuszcze
    6.37 g
    9.1%
  • Błonnik
    1.36 g
    5.44%
  • GDA
    11.5 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 360g
  • Skrobia ziemniaczana - 130g (5 ¼ łyżki stołowej)
  • Kefir 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
  • Drożdże instant w proszku - 5g
  • Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
  • Sezam, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wsyp suchą kaszę jaglaną do młynka do kawy i zmiel ją na gładką, sypką mąkę. To samo zrób z tapioką.

KROK 2: W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki: wszystkie gatunki mąki oraz sól.

KROK 3: Kefir podgrzej lekko w garnuszku. Odlej ½ szklanki, dodaj mąkę i drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby ruszyły.

KROK 4: W misce połącz wszystkie składniki razem: mąki, kefir i drożdże. Wyrabiaj mikserem lub łyżką dość gęste, bardzo wilgotne ciasto. Przełóż je do blaszki i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

KROK 5: Posyp płatkami jaglanymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Najczęściej, gdy ciasto rośnie, przykryj go taką samą blaszką odwróconą do góry nogami. Tak też piecz, aby ciasto nie opadło i nie wysuszyło się za bardzo, do czego ciasta bezglutenowe mają tendencje. W połowie pieczenia posyp wierzch ciasta nasionami sezamu.

Smacznego!