Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
21.07.2016
dodaj własny przepis
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
549 kcal / 1 porcję (180 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    304.71 kcal
    15.24%
  • Białko
    11.66 g
    23.32%
  • Węglowod.
    47.73 g
    17.68%
  • Tłuszcze
    9.37 g
    13.39%
  • Błonnik
    4.70 g
    18.8%
  • GDA
    15.24 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 195g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Czarnuszka - 25g (5 łyżeczek)
  • Mąka kukurydziana - 75g (5 łyżek stołowych)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Curry - 6g (2 łyżeczki)
  • Majeranek otarty, suszony - 6g (2 łyżeczki)
  • Sos sojowy bezglutenowy - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nastaw na 180 st. C. Soczewicę ugotuj na małym ogniu w 2 szklankach wody, przez ok. 15 minut na średnim ogniu. Płatki owsiane bezglutenowe zalej wrzątkiem do wysokości płatków i odstaw do namoczenia.

KROK 2: Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj na małym ogniu w dwukrotnie większej ilości wody, do momentu aż odparuje wodę.

KROK 3: Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszaj razem ze sobą. Dodaj podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem, namoczonymi wcześniej płatkami owsianymi oraz przeciśniętymi przez praskę pozostałymi ząbkami czosnku.

KROK 4: Następnie dodaj: kolejno olej, sos sojowy i pozostałe przyprawy, całość wymieszaj dłońmi.

KROK 5: Na końcu dosyp mąkę kukurydzianą, suche płatki owsiane i czarnuszkę. Papierem wyłóż blachę, posmaruj całą powierzchnię olejem (najlepiej przy pomocy pędzelka). Rękami uformujemy pulpeciki, wielkości dłoni zaciśniętej w łódeczkę (nie należy przejmować się tym, że masa przykleja się).

KROK 6: Wstaw burgery do piekarnika na ok. 20 minut. Następnie nastaw termoobieg i po 5 minutach przełóż wszystkie burgery na drugą stronę. Na drugiej stronie piecz burgery przez kolejne 25 minut.

*Podawaj z pieczoną fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Zobacz także