Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(8)
14.07.2016
dodaj własny przepis
40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
145 kcal / 1 porcję (271 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    53.76 kcal
    2.69%
  • Białko
    1.18 g
    2.36%
  • Węglowod.
    8.09 g
    3%
  • Tłuszcze
    2.42 g
    3.46%
  • Błonnik
    1.25 g
    5%
  • GDA
    2.69 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 500g (2 ½ sztuki)
  • Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
  • Por obrany - 50g
  • Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
  • Imbir korzeń - 10g
  • Mleczko kokosowe - 200g (20 łyżek stołowych)
  • Limonka - 100g (sztuka)
  • Kurkuma - 20g
  • Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
  • Kolendra swieża - 4.5g (⅓ pęczka)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Bataty umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem i pozostaw na kuchence do zagotowania.

KROK 2: W tym czasie pokrój pora na półplasterki i smaż na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzuć do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz imbir. Wszystko razem smaż jeszcze przez około 4-5 minut. Następnie zawartość patelni wrzuć do garnka z batatami.

KROK 3: Warzywa gotuj w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Dodaj do warzyw pietruszkę, marchew i mały kawałek selera.

KROK 4: Gdy bataty zmiekną, zblenduj zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodaj mleko kokosowe, przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy.

*Podawaj na gorąco, z kleksem śmietanki kokosowej, startą skórką limonki, platkami chili i posiekanymi liśćmi kolendry.

Smacznego!
Zobacz także