10 minut + czas pieczenia
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
468 kcal / 1 porcję (230 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność203.63 kcal10.18%
-
Białko4.15 g8.3%
-
Węglowod.14.52 g5.38%
-
Tłuszcze15.27 g21.81%
-
Błonnik1.88 g7.52%
-
GDA10.18 %
Składniki
- Rukola - 40g (2 garście)
- Burak - 200g (2 sztuki)
- Orzechy włoskie - 32g (8 sztuk)
- Serek kozi - 80g (4 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)
- Musztarda - 20g (łyżka stołowa)
- Ocet balsamiczny - 3g (½ łyżki stołowej)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki obierz i pokrój w plastry. Skrop dosyć obficie oliwą, posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
KROK 2: Rozłóż plastry buraka, jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut.
KROK 3: Na suchej patelni z grubym dnem podpraż lekko posiekane orzechy włoskie (lub pekan).
DRESSING: W małej miseczce wymieszaj dokładnie oliwę z oliwek, miód, musztardę, ocet balsamiczny i rozgnieciony czosnek. Dodaj oregano. Wymieszaj.
KROK 4: Na umytą rukolę wyłóż upieczone buraki, na to pokrojony w kostkę ser oraz orzechy włoskie. Wymieszaj dokładnie składniki dressingu i polej nim sałatkę.
Smacznego!
Zobacz także