Pomarańczowe kopytka z batatów i kaszy jaglanej
-
Kaloryczność203.83 kcal10.19%
-
Białko7.68 g15.36%
-
Węglowod.37.92 g14.04%
-
Tłuszcze2.24 g3.2%
-
Błonnik4.04 g16.16%
-
GDA10.19 %
- Bataty - 200g (sztuka)
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 96g (⅔ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Upiecz słodkiego ziemniaka w całości w skórce w piekarniku - żeby się szybciej upiekł należy go ponakłuwać widelcem. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
KROK 2: Wyjmij ziemniaka, osudź, a następnie obierz ze skórki i zmiksuj na gładkie pure, potrzebujesz 3/4 szklanki.
KROK 3: Kaszę wrzuć do garnka i podpraż na sucho przez kilka minut, do momentu, aż zacznie wydawać orzechowy zapach, zalej 1 i ½ szklanki gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać, ani odkrywać podczas gotowania. Kiedy kasza będzie miękka, przemieszaj widelcem i odstaw do ostygnięcia - potrzebujesz 1 i ½ szklanki gotowanej kaszy.
KROK 4: Puree z ziemniaków, kaszę, jajko i sól umieść w misce i dokładnie zblenduj. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj - odstawić na 15 minut.
KROK 5: Stół lub stolnicę wysyp obficie mąką. Nabierz ok ⅕ ciasta (trzeba to zrobić dużą łyżką bo ciasto będzie klejące) i wyłóż na stolnice - uformuj obtaczając w mące podłużny wałek, a następnie pokrój go na około 2 cm kawałki. Następnie na każdym kawałku odciśnij delikatnie wzorek widelcem (opcjonalnie).
KROK 6: W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej kopytka i gotuj je w 2 partiach - ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
*Podawaj na słodko lub na wytrawnie.
Smacznego!