Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bananowo-jabłkowe babeczki gryczane

(10)
35 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
233 kcal / 1 porcję (127 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    183.50 kcal
    9.18%
  • Białko
    6.55 g
    13.1%
  • Węglowod.
    23.76 g
    8.8%
  • Tłuszcze
    7.88 g
    11.26%
  • Błonnik
    2.41 g
    9.64%
  • GDA
    9.18 %
Składniki
  • Kasza gryczana niepalona, sucha - 100g (½ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Banan - 140g
  • Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
  • Jabłko - 200g
  • Orzechy włoskie - 60g (15 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę gryczaną umieść w młynku do kawy i zmiel na mąkę. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Przygotuj formę do muffinek, a w każdym zagłębieniu umieść papierową osłonkę.

KROK 2: W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

KROK 3: W drugiej, średniej wielkości misce wymieszaj ze sobą jaja, rozgniecionego banana i miód.

KROK 4: Do suchych składników wlej zawartość mokrych. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko oraz posiekane orzechy włoskie.

KROK 5: Tak przygotowaną masę nakładaj do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 wysokości (muffinki jeszcze urosną). Wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż nie staną się karmelowo-brązowe (około 25-30 minut).

Smacznego!