Zapiekanka jaglana z gruszką pod orzechami
(3)
40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
123 kcal / 1 porcję (74 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność166.82 kcal8.34%
-
Białko3.28 g6.56%
-
Węglowod.26.70 g9.89%
-
Tłuszcze6.81 g9.73%
-
Błonnik3.61 g14.44%
-
GDA8.34 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 60g
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Banan - 70g
- Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
- Gruszka - 130g
- Maliny - 120g (szklanka)
- Orzechy włoskie - 32g (8 sztuk)
- Cukier brązowy - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu producenta na opakowaniu. Dodaj do gorącej jeszcze kaszy sól oraz łyżkę masła. Zmiksuj kaszę z bananem i miodem na gęstą, gładką masę.
KROK 2: Gruszkę obierz i usuń z niej gniazda nasienne. Pokrój ją wzdłuż na cienkie, długie plasterki.
KROK 3: Tak zblendowaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Na górze lekko, lecz równomiernie rozsyp kakao. Na górze ułóż dookoła plasterki gruszki, a następnie posyp całość malinami (lub innymi owocami leśnymi) i orzechami włoskimi.
KROK 4: Włóż danie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20-25 minut.
*Po upieczeniu, danie udekoruj świeżymi listkami mięty.
Smacznego!